Vraag & Antwoord

 

Wat is een Groengilde Broederhaantje?

Een Groengilde Broederhaantje is het broertje van de legkip die op een biodynamische boerderij is opgefokt tot braadhaantje. Omdat een legkippenras minder vlees aan de botten heeft dan een vleeskippenras, zijn de broertjes van de legkippen normaliter waardeloos: ze leggen tenslotte geen eieren en voor de vleesindustrie zijn ze niet winstgevend genoeg. Het lot van deze haantjes is vreselijk: als eendagskuikens worden ze gedood.

Om de broertjes van de Demeter-legkippen wél waardevol te maken, spannen de Demeter-pluimveehouders zich in voor de ontwikkeling van een nieuw kippenras. Dit kippenras heeft een dubbeldoel: enerzijds brengt het vlijtige leghennen voort en anderzijds zijn de haantjes geschikt als braadhaantje. Ondanks dat de ideale dubbeldoelkip er nog niet is – er moeten nog een paar generaties gefokt worden – zijn de pluimveehouders toch al gestart met het Groengilde Broederhaantje.

Is het vlees van de hanen biologisch?

Ja, het vlees is biologisch én Demeter gecertificeerd. De hanen leven onder de best denkbare omstandigheden totdat ze slachtrijp zijn. Ze worden met 100% biologisch (dynamisch) voer gevoerd.

Smaakt een haan lekker?

Ja, erg lekker zelfs. Het is heerlijk mals vlees met een stevige bite en een volle smaak. De hanen worden grootgebracht op biodynamische boerderijen en daar krijgen ze veel ruimte (binnen en buiten) en verantwoord voer. Ze groeien in hun eigen tempo en dat levert hoge kwaliteit vlees op. Eet ’t en je weet ‘t!

Hoe maak je een haantje klaar?

Er zijn allerlei mogelijkheden: een braadschotel uit de oven, een gegrilde haan aan het spit, pootjes en kluifjes op de barbecue of gebakken haanfilet. Smullen! Bekijk hier de recepten.

Waarom een diepvrieshaan?

Dat heeft voordelen. Diepgevroren vlees is lang houdbaar, ook bij u thuis in het vriesvak. Vers vlees moet na het verpakken binnen afzienbare tijd worden gegeten. Als binnenkort in één keer 500 of 1.000 hanen beschikbaar komen, zouden er ook in één keer zo veel bestellingen moeten worden verwerkt. Voor de bedrijven die meedoen aan dit nieuwe avontuur, is een beetje spreiding voorlopig handiger. Daarom kiezen zij ervoor om de primeurhanen in kleine aantallen ‘vanuit het vriesvak’ te leveren.

Maken die hanen elkaar niet af voordat ze geslacht worden?

De hanen vertonen in de eerste periode van hun leven nog geen ‘hanengedrag’. Je kunt ze dan prima bij elkaar zetten. Zolang er geenhennen tussen de hanen lopen zijn ze erg aardig voor elkaar en spelen de hormonen nog geen rol. Zodra de hanen op gewicht zijn, worden ze geslacht. Bij het ene ras is dit na 12 weken, bij het andere na 18 weken.

Ik eet wel eieren, maar hoef geen braadhaan en wil wel het project steunen. Kan dat?

Als u toch met een gerust hart een Demeter eitje wilt kunnen tikken zou u kunnen overwegen er iemand anders mee te verrassen die bijvoorbeeld niet weet wat voor de verjaardag te vragen.

Kan ik ook een levende haan krijgen?

Nee. De inspectie staat niet toe dat levende dieren van veehouderijen naar particuliere huishoudens worden vervoerd. Dit in verband met de verspreiding van eventuele dierziektes. Voor het houden van hobbydieren gelden andere regels.

Lopen er ook hanen bij de kippen?

Ja, op biodynamische boerderijen loopt één haan rond per 50 kippen. Dat is erg belangrijk. Hij zorgt voor de pikorde tussen de kippen, jaagt ze als het donker wordt de veilige zitstokken op om te slapen en last but not least zorgt hij voor bescherming tegen roofvogels en vossen. Dankzij de haan voelen de kippen zich veilig in de groep en in de buitenuitloop. Mooi toch?

Waarom verkopen jullie alleen vlees van hanen?

De deelnemende boeren verkopen in de eerste plaats Demeter eieren. Daar kunt u hier meer over lezen. Demeter-eieren zijn te koop bij alle biologische winkels en zijn van topkwaliteit. Kopen dus!

Behalve heerlijke eieren levert Groengilde Broederhaantje óók hanenvlees. Zo werken we aan de oplossing van het probleem van de eendagskuikens. Er worden veel meer hanen geboren dan er nodig zijn op een Demeter boerderij met legkippen. Het wordt steeds minder 'normaal' gevonden dat de mannelijke kuikens direct na de geboorte vernietigd worden. Als iedereen die Demeter eieren eet, één keer per anderhalf jaar een braadhaan koopt, dan is het probleem opgelost. De haantjes kunnen dan een biodynamisch, diervriendelijk leven leiden, tot ze slachtrijp zijn. Het streven is dat zo spoedig mogelijk geen enkel broertje van de Demeter legkip meer een te vroege dood hoeft te sterven.

Daarnaast worden er natuurlijk ook soepkippen verkocht.

Wat krijgen de hanen te eten?

De hanen eten vooral granen en zaden en krijgen aangepast voer dat speciaal is samengesteld voor opgroeiende dieren. Onbespoten, biologisch en BD-gecertificeerd voer dus. Een deel van het graan wordt door de boer zelf verbouwd. Als de hanen buiten lopen pikken ze ook af en toe een worm of ander insect mee en natuurlijk veel groenvoer. Zo komen ze aan de nodige eiwitten. Mede daarom is het zo belangrijk dat de hanen naar buiten kunnen.

Naarmate de haantjes groter worden krijgen ze meer hele granen te eten, zodat ze zelf moeten ‘kauwen’. Dat is beter voor de spijsvertering, net als bij mensen.

Wat gebeurt er met de legkippen als die oud zijn?

Als de kippen geen eieren meer leggen, worden ze ook geslacht. Het vlees van de legkippen wordt verwerkt in babyvoeding of verkocht als soepkip.

Waar worden de kuikens geboren?

De kuikens komen meestal van “broederijen”. De bevruchte eieren liggen daar 21 dagen in een broedstoof waar het steeds zo’n 38 graden is. Net zo warm als een moederkip. Biologische en biodynamische broederijen bestaan nog niet in Nederland, omdat de sector daar te klein voor is. Op den duur kan dit gaan veranderen, als meer mensen voor biologisch en Demeter kiezen.

Worden de hanen gevaccineerd? En krijgen ze antibiotica?

Vitaliteit, daar draait het om op biodynamische boerderijen. Vitale planten, dieren en mensen én een vitale bodem. Om ervoor te zorgen dat de kippen vitaal zijn en lekker in hun vel zitten, laat de boer ze zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. De kippen hebben een ruime buitenuitloop met bomen en struiken, ze kunnen een zandbad nemen en er lopen hanen rond waardoor de kippen een stress-vrij bestaan hebben. In deze optimale, kipvriendelijke omstandigheden is de kans op ziektes minimaal.
Maar: wij zijn wettelijk verplicht om vaccinaties toe te dienen tegen de besmettelijke ziektes salmonella en NCD (New Castle Disease) en dat doen we dan ook.  Antibiotica geven we niet aan de kippen en hanen. Soms hennen of hanen voor darmparasieten behandeld worden, maar alleen als de veearts vindt dat dat noodzakelijk is.

Actueel

Weer Broederhanen beschikbaar...!!!

1 november 2018
Het is een lange tijd stil geweest rondom het broederhaan project, maar we hebben niet stil gezeten. We zijn ondertussen met een aantal partijen een de slag om te kijken of we mooie producten kunnen...
Lees verder

Kippen weg Boerveenshof en Het Willink

1 november 2018
2 weken geleden zijn de kippen op boerderij Het Willink geslacht en komende week de kippen van de Boerveenshof weg. Dit is altijd een drukke tijd voor de boeren, de oude hennen en hanen gaan weg, de...
Lees verder

De jonge hennen van Jan Rombouts moeten nog een beetje wennen

15 augustus 2018
Jonge hennen in de stal bij familie Rombouts.Bij de familie Rombouts zijn weer jonge hennen in de stal gekomen, ze beginnen langzaam aan de eerste eitjes te leggen. Deze zijn in het begin nog klein...
Lees verder

Tijdelijk minder eieren door wisselen van kippen

21 juni 2018
Op dit moment worden de kippen gewisseld bij de familie Rombouts in Dronten, hierdoor hebben we tijdelijk wat minder eieren beschikbaar. We proberen de eieren die we hebben zo goed mogelijk te verdelen...
Lees verder

Open dag pluimveebedrijf Rombouts in Dronten

11 mei 2018
Op Zaterdag 26 en Zondag 27 Mei is er een open dag bij pluimveebedrijf Rombouts in Dronten. Geintereseerde kunnen dan zien hoe het werkt op een biodynamische akkerbouw en kippen boerderij.Het adres...
Lees verder